Zmarta – forbrukslån og smålån til deg over 18 år

zmarta

Zmarta er en forholdsvis nystartet bedrift som gir deg muligheten til å søke forbrukslån hos 16 banker og utlånere ved å sende inn én enkelt søknad. Det er veldig få låneagenter som opererer med så mange samarbeidsbanker på det norske markedet, så det tallet er ikke annet enn svært imponerende. Zmarta er eid av Centum Finans som har mer enn femten års erfaring med å videreformidle forbrukslån til nordmenn.

Lånevilkår hos Zmarta

Hvilke lånevilkår en låneagent har vil egentlig ikke spille noen særlig stor rolle da det til slutt er bankene som blir nødt til å avgjøre om hvorvidt låntakeren skal få innvilget lån eller ei. Som med alle andre lån, så finnes det noen klare regler på hvem som kan få innvilget et lån eller ikke. Hos Zmarta trenger du riktignok ikke være mer enn 18 år for å søke, og inntekten din skal årlig ligge på 120,000 kroner eller mer.

Zmarta anbefaler også alle kundene sine å sjekke at de har en sunn og fornuftig økonomi før de søker lån uten sikkerhet. Alle tidligere betalingsanmerkninger skal være vekk og du bør helst ikke ha løpende inkassosaker før du søker nytt lån.

Lite brukervennlig nettside?

En av de få klare ulempene med å bruke Zmarta må være deres nåværende nettside. Forbrukslånkalkulatoren, hvor man skal velge hvor mye penger man skal låne og hvor lang tid man ønsker å bruke på å nedbetale dette lånet, fungerer på en litt irriterende måte. Zmarta har også valgt å dele produktkategoriene inn i ”lån”, ”refinansiering”, ”forbrukslån” og ”smålån”. Problemet er bare at alle disse produktnavnene i bunn og grunn er samme produkt – lån uten sikkerhet til norske privatpersoner. På den måten kan man si at nettsiden kanskje gir litt uttrykk for å ha et bredere sortiment enn hva de egentlig kan betale. Allikevel må det sies at Zmarta er en av de låneagentene på det norske markedet som har flest samarbeidsavtaler med ulike banker og låneinstitusjoner i Norge, noe som gjør dem til et godt alternativ når man skal søke forbrukslån eller smålån.

Hva er forskjellen på Zmartas forbrukslån og smålån?

Som tidligere nevnt: veldig lite. Det kan være to grunner til at Zmarta finner det naturlig å dele opp produktsortimentet sitt i disse to kategoriene. For det første handler det om markedsføring. Zmarta vet at de kan muligvis kapre flere kunder ved å skrive på sine nettsider at de tilbyr smålån i og med at dette er et eget segment innenfor forbrukerfinansiering. Folk som ønsker å låne mellom 5000 og 70,000 kroner (som er Zmartas egen  definisjon av et ”smålån”) vil ha større sjanse for å komme inn på deres nettsider dersom de har artikler som omhandler denne type lån.

Den andre faktoren handler mer om hvilke forventninger det legges opp til at kunden skal ha. Zmarta har publisert en artikkelserie som omhandler smålån hvor det primært diskuteres hva som skiller det fra et forbrukslån – og her blir det ofte nevnt at man skal kunne forvente en lavere nedbetalingsperiode og en høyere effektiv rente når lånet blir mindre. Det er viktig å forstå at Zmarta ikke vil henvende seg til de samme samarbeidsbankene for en kunde som låner en halv million kroner og en kunde som låner 10,000 kroner. I bunn og grunn er det to forskjellige segmenter som hos forskjellige aktører i finansbransjen.